Välj en sida

Ibland strular det med bilen. Det är något som vi oftast inte kan göra något åt i slutändan. Alla bilar åldras och utsätts för slitage. När ett problem väl uppstår kan det vara skönt att kunna lösa det på egen hand, utan behöva ta bilen till en verkstad. Det kan du, bara du har lite erfarenhet och kunskap. Här är några bilproblem som du ofta kan fixa helt själv.

Byt ut tändstiftet

Genom att byta tändstift kan du få din bil att köra mycket bättre igen. Att byta tändstift är en relativt enkel procedur. Kontrollera först dina gamla tändstift. Om de är slitna eller har missfärgningar är det hög tid att byta ut dem. Det enda man behöver göra är att ta loss tändkablarna som tändstiften sitter fast i. Skruva sedan ut dina gamla tändstift och sätt i de nya. Fäst tändkablarna igen. När det kommer till byte av tändstift är det enormt viktigt att se till att man köper stift som passar den motor man har. Alla tändstift ser nämligen inte likadana ut.

Byt ut gamla glödlampor

Ibland slocknar en av bilens många glödlampor. Om man har en bil av en äldre modell är detta ofta inget problem. Om man däremot äger en lite nyare bil, kan det vara svårt att själv komma åt lamporna. Då kan man behöva ta hjälp av en verkstad ändå. Men om du har möjlighet att själv byta lampor på din bil, bör du verkligen göra det. Det kan du spara en hel del pengar på.

Ta först reda på vilken typ av lampor din bil behöver. Köp sedan ett par extra lampor som du kan ha liggandes till nästa gång du behöver byta ut en lampa. Det är alltid skönt att ha några extra lampor liggandes. Då slipper man stressa flera gånger. Det är bra att kunna byta ut sina uttjänta lampor så fort som möjligt.

bil

Byt oljan

Oljan bör bytas ut varje år, eller i alla fall vartannat år. Om man inte byter sin olja regelbundet kommer motorn inte kunna smörjas som den ska. I längden kan detta leda till överhettning, vilket är något som man absolut vill undvika. Så se till att oljan i din bil byts regelbundet. Det är verkligen inte något man vill fiska med. Se till att ha ny olja, en skiftnyckel och en behållare till din gamla olja innan du påbörjar oljebytet. Passa även på att byta ut oljefiltret när du ändå håller på. Även här är det viktigt att köpa det som passar sin egen bil. Köp aldrig olja om du inte är säker på vilken typ av olja det är du behöver. Ta reda på detta innan du börjar byta olja.

 

Byt torkarblad

Att byta torkarblad på vindrutetorkarna är riktigt enkelt. Du behöver bara en skruvmejsel för att lossa på dem. Men hur märker man att torkarbladen behöver bytas ut? Om dina torkare inte torkar vindrutan jämt är det dags att byta ut bladen. Ofta lämnar bladen efter sig stripor av vatten. De kan även gnissla eller vibrera.