Välj en sida

Att ta bilen är något som de allra flesta väljer att göra under semestern. Det är ju trots allt ett av de allra mest lättvindiga sätten att resa på. Man behöver inte passa buss- eller tågtider. Man kan åka precis vart man vill när man vill. Funderar du också på att ta bilen under din semester? Här får du lite tips på hur du kan förbereda din bil innan resan.

Kontrollera din bil

Den första och mest viktiga punkten på listan är att kontrollera bilen innan avfärd. Under denna kontroll ser man till att bilen fungerar som den ska. Det är smartast att kontrollera sin bil i god tid innan semestern, så slipper man stressa om något skulle behöva åtgärdas. Se till att alla lampor och lyktor fungerar. Kontrollera däcken och se till att de är i bra skick. Kontrollera oljenivån och fyll på med ny olja om det skulle behövas. Gör en grundlig kontroll av hela bilen och åtgärda eventuella problem i god tid. Då behöver du inte oroa dig under själva semesterresan. Man vill ju trots allt kunna slappna av under semestern.

bil-karta

Ta med det som kan behövas

Packa bilen med alla de saker som du kan tänkas behöva under din semester. Om du till exempel ska ut och röra på dig under semestern, kan det vara smart att packa med sig ordentliga träningskläder. Några exempel på bra träningskläder är FUSION löpartights, shorts, t-shirts eller andra typer av plagg som kan andas och är lätta att röra sig i. Packa alltid med dig extra ombyteskläder. Man vet aldrig när de kan behövas.

Kom ihåg att packa smart och säkert. Inget ska kunna flyga runt i bilen om du krockar eller voltar med bilen. Försök att fördela vikten jämnt. Om du har mycket packning med i bagageutrymmet kan det vara nödvändigt att ställa in strålkastarna så att de inte bländar mötande trafik.

Packa en nödlåda

Utöver din normala packning kan det vara bra att ha förberett en nödlåda. I denna nödlåda bör du förvara saker som till exempel förstahjälpen-kit, en liten ficklampa med batterier, reflexvästar och något att markera ut olycksplatsen med om du skulle råka ut för en viltolycka. Dessa är som sagt bara ett par exempel på vad du kan förvara i din nödlåda. Du kan förvara ännu fler saker i lådan om du känner att du behöver det. Allt som kan hjälpa dig i en nödsituation är bra.

Nödlådan ska vara lättåtkomlig vid en nödsituation. Undvik därför att packa den bakom eller under annan packning.

Kontrollera eventuell extrautrustning

Om du ska ha ett släp eller en husvagn med dig på din semester ska du även kontrollera dessa innan du åker. Fungerar lamporna som de ska? Hur ser däcken och hjulen ut? Kontrollera även själva dragkroken och se till att den inte ser skadad ut. Sätt på takboxen och cykelhållaren i god tid innan, så slipper du stressa i onödan. Kolla alltid allting en extra gång innan du åker. Man kan aldrig vara för säker.