Välj en sida

Funderar du på om du ska laga din bil själv eller om du bara ska lämna in den på en verkstad? Att laga sin bil själv kan vara riktigt kul. Man kan även spara en rejäl slant på att själv göra jobbet. I vissa fall kan det dock vara bäst att låta en mekaniker titta på bilen. Är du osäker på hur du ska göra? Här är några bra tips till dig.

Äldre bilar och modeller

Om du har en gammal bil är det ofta lättare att utföra reparationer själv. De äldre bilarna är inte fulla av känslig teknik som kan ta skada om du försöker att byta ut eller reparera delar. Om din bil är riktigt gammal och du inte är säker på om den är värd att sälja vidare har du inte så mycket att förlora. Då kan du alltid prova att meka själv utan att behöva oroa dig för att något ska gå fel. Om du däremot har tänkt att sälja bilen kan det vara bäst att låta bli att meka med den själv. Detta gäller speciellt dig som inte har så mycket erfarenhet.

auto

Nya bilar

Att själv meka med nya bilar kan vara mycket mer riskfyllt, då dagens bilar är utrustade med avancerad teknik som är mycket känslig. Om du har en nyare bil är det därför bäst att låta en professionell mekaniker utföra reparationer och byta delar på den. Om du är det minsta tveksam är det helt enkelt säkrast att lämna in bilen till en verkstad. Att pilla på delar som du inte kan något om kan kosta dig dyrt. Ta därför inte den risken.

Din erfarenhet

Hur mycket erfarenhet har du av bilmekande? Om du har provat att byta delar och reparera vissa saker förut är riskerna såklart inte alls lika stora. Om du redan kan en del kan det absolut vara värt att göra jobbet på egen hand. Du kan som sagt spara en hel del pengar på att köpa och installera delar själv. Det är ofta det mest ekonomiska alternativet.

 

Om du aldrig har försökt att meka med en bil kan mycket gå snett. Detta betyder dock inte att man aldrig kan börja lära sig att meka själv. Om du vill lära dig mer om hur du utför olika typer av reparationer och delbyten kan du alltid träna på en uttjänad bil. Delta i kurser eller fråga en mekaniker om hen inte kan lära dig en sak eller två. Det är aldrig försent att lära sig något om bilmekande.

Om man inte alls är intresserad av att meka själv kan du alltid betala för att få hela jobbet utfört av någon annan. Det är ofta det dyrare alternativet, men det är helt klart värt tryggheten. Då vet du att jobbet blir gjort ordentligt.