Välj en sida

Det är viktigt att hålla bilen städad och ren. En ovårdad bil kommer inte att hålla speciellt länge, så se till att rengöra din bil regelbundet för att slippa eventuella problem och skador i framtiden. Här är några exempel på vad du kan göra för att hålla din bil fräsch samt på vad du bör undvika vid rengöring.

Utvändig tvätt och rengöring

Att göra rent bilen utvändigt kanske inte är det allra trevligaste, men det är helt klart ett måste om du vill kunna njuta av din bil i lång tid. När du tvättar din bil bör du först skölja ren den från den värsta smutsen. Ibland kan man behöva spola bilen länge eller flera gånger innan det värsta har lösts upp. Försök dock att undvika att smuts samlas och bildar klumpar. Då har du väntat alldeles för länge. Låt alltså inte smutsen gro in under lång tid. Det kommer bara att göra rengöringsarbetet svårare för dig. Det kommer även att ta mycket längre tid.

När du gör rent din bil utvändigt, passa även på att kolla efter eventuella skador som till exempel repor eller rost. Det är bättre att ta tag i dessa problem i tid än att vänta. Om man väntar länge finns det tyvärr en risk att problemen blir mycket värre.

Om du verkligen avskyr att tvätta din bil för hand, kan du alltid välja att tvätta bilen i en tvätthall. Då kan du ta med en vän och prata med hen om allt från bilmärken till handel med kryptovaluta.

Invändig rengöring

Att göra rent bilen på insidan är minst lika viktigt som att tvätta den på utsidan. Försök att dammsuga din bil regelbundet. Man vet aldrig vad som kan gömma sig i dammet och smutsen om man låter det ligga allt för länge.

Dammtorka alla ytor när du ser att det börjar bildas damm.

ren-bil

Se även till att hålla fuktnivån låg i din bil. Om din bil ofta är fuktig på insidan finns det risk för mögelangrepp och andra otrevligheter som kan vara svåra att få bukt med. Om det bildas kondens på bilens rutor, torka bort det med papper eller en trasa. Undvik att låta bilens dörrar stå öppna när det regnar. Detta släpper in otroligt mycket fukt i din bil. Det samma gäller när du tvättar bilen.

Om du märker att din bil redan har mögelangrepp bör du verkligen se till att göra något åt det snarast möjligt. Små angrepp kan vara ganska lätta att bli av med, men om de får växa sig stora kan du behöva byta ut hela inredningen i bilen.

Ha alltid detta till hands

Det finns ett par saker som alltid kan vara bra att ha till hands i sin bil. Försök att alltid ha något du kan torka av rutornas insida med. Trasor och papper är som sagt alltid bra att ha liggandes om kondens skulle uppstå. Det är även bra vid oljekontroller eller liknande. Så se alltid till att ha något du kan torka av saker med.

Några luftfräschare är alltid trevligt. Wunderbaum eller någon form av spray fungerar fint om man vill få en friskare doft i bilen.