Välj en sida

Funderar du på att köpa en begagnad bil? Då kan det vara bra att veta vad det är man ska leta efter, samt vad det är man borde undvika. Här är några tips på vad du bör kika närmare på när du letar efter en begagnad bil.

Skick

Det första man bör kolla efter är bilens skick. Hur ser bilen ut egentligen? Är den fräsch eller ser den ganska risig ut? Att provköra bilen är alltid en bra idé. Då kan man snabbt upptäcka eventuella fel eller problem. Om du inte får tillåtelse att provköra en bil bör du undvika att köpa den. Köp heller inte en bil med allt för många skador eller skavanker. Det kan kosta dig mycket pengar i längden. Välj en bil som är i bra skick så slipper du oroa dig för tråkiga överraskningar i framtiden.

Hur gammal är bilen?

Det är viktigt att ta reda på hur gammal bilen är och hur långt den har kört under sin livstid. I vissa fall kan en äldre bil med lägre milantal vara bättre än en nyare bil med ett högre milantal. Självklart beror det helt på vilken typ av bil det är och hur bilen har blivit körd av tidigare ägare. Generellt vill man gå efter ett så lågt milantal som möjligt, men antalet behöver inte betyda allt.

rostig-bil

Vad får du för priset?

En av de största fördelarna med att köpa en begagnad bil över en ny är priset. En begagnad bil är ofta mycket billigare än en helt ny. Att en bil är begagnad behöver inte betyda att den är gammal och sliten. Många av de begagnade bilar som säljs i dag är leasingbilar eller liknande. Dessa är oftast bara ett par år gamla och i de flesta fall är de som nya. Det är dessa bilar du först och främst vill kika på. Självklart kan man hitta något ännu billigare bland de äldre begagnade bilarna, men om man är ute efter en nyare bil så är dessa bilar perfekta.

När du har hittat en bil som passar dig och dina behov är det dags att se vad det är du får för priset. Vad är bilen utrustad med? Vad kostar en nyare modell med samma utrustning? Kan du hitta en bättre deal hos en annan säljare? Om du har flera val, gå då efter den bil som ger dig mest för pengarna.

Framtida kostnader

Det kan även vara bra att försöka räkna ut eventuella kostnader i framtiden. I vissa fall kan man räkna ut att en bil kommer att behöva en reparation eller nya delar. Då måste man bestämma sig för om man tycker att dessa utgifter kommer vara värda det. Det är alltid bra att vara förberedd på eventuella kostnader i framtiden, så tänk lite på det när du letar efter en begagnad bil.