Välj en sida

Många av oss bilägare spenderar ganska mycket tid i våra bilar. Vi tar bilen till jobbet, till skolan, till affären och till utflykten. Då vi spenderar så mycket tid på att köra bil, kan det vara bra att alltid vara förberedd på eventuella problem eller olyckor. Här är några av de saker som du alltid borde ha liggandes i din bil.

Reflexvästar

Reflexvästar är en av de absolut bästa investeringarna när det kommer till säkerhetsutrustning till bilen. De tar nästan ingen plats då de enkelt kan vikas ihop och läggas i handskfacket. De kostar heller inte speciellt många kronor. Det finns alltså inga ursäkter till att inte skaffa sig några reflexvästar till bilen. Om bilen skulle få stopp eller du råkar ut för en olycka är det viktigt att du syns på vägen. Det är både för din egen och andra medtrafikanters säkerhet. Underskatta inte reflexvästen.

Glaskrossare

En glaskrossare eller en glashammare är alltid skönt att ha till hands i bilen. Den kan användas om du till exempel skulle råka välta med bilen och har svårt att öppna bildörren. I en sådan nödsituation kan du krossa en av rutorna med hjälp av hammaren. Det kan verka onödigt då sådana olyckor inträffar så sällan, men man vet aldrig när det kan hända. Därför är det bättre att vara förberedd.

Liten spade

Att ha med sig en liten spade eller en skyffel i bilen är bra, speciellt på vintern. Den kan man använda om man till exempel skulle köra fast i snö eller liknande. Det är alltid skönt att kunna skyffla bort sånt som är i vägen för hjulen. Du behöver inte nödvändigtvis ha den med dig året runt. Försök dock att ha den med dig på vintern, ifall du skulle fastna på en dåligt plogad väg eller liknande.


Markeringsband

Köp en rulle markeringsband och lägg i din bil. Markeringsband används bland annat vid viltolyckor där djuret flyr efter olyckan. Då är det nämligen viktigt att du markerar ut den plats där du körde på viltet. Det är för att eftersöksjägaren ska kunna hitta det skadade viltet. Man måste inte använda sig av band. Det viktigaste är att man alltid markerar ut olycksplatsen. En rulle med markeringsband i en stark färg är dock lätt att ha med sig i bilen. Om du är med om en viltolycka, kom ihåg att markera olycksplatsen och ringa polisen.

krossat-bilglas

Ficklampa

En ficklampa är alltid bra att ha med sig i sin bil. Man vill ju kunna se något om man skulle råka få stopp på en öde väg mitt ute i ingenstans. Ficklampan kan även vara bra vid andra tillfällen. Den kan underlätta när du försöker hitta ett okänt fel på bilen. Ha därför alltid en ficklampa med dig. Det kan räcka med en liten batteridriven minificklampa.

 

Toalettpapper

Toalettpapper är en annan trevlig sak att ha liggandes i bilen. Det är bra om du har långt till närmaste toalett, men verkligen måste gå. Men detta är inte det enda som en rulle toalettpapper kan vara bra till. Det kan även användas för att torka bort eventuell kondens på bilens rutor. Det är även bra när du ska kolla oljenivån.