Välj en sida

Ska man skrota sin gamla bil eller ska man sälja den vidare till någon annan? Det är frågan som många ställer till sig själva när de ska byta bil. I vissa fall kan det vara värt att reparera bilen, i andra fall är det bättre att skrota bilen helt. Men hur vet man vad man ska besluta sig för? Här är några saker du kan tänka på som kan hjälpa dig att fatta ett beslut.

Bilens skick

Är din bil i stort sett som ny, eller är den utsliten och rostangripen? Innan man bestämmer sig för vad man ska göra med sin bil måste man först se över bilens skick. Vissa problem är svåra att lösa. Då kan den enda utvägen vara att skicka bilen till bilskroten. Men I andra fall kan bilen fortfarande räddas och användas vidare i ytterligare ett par år. Som bilägare gäller det att själv bedöma vad som är värt att spendera tid och resurser på. Om bilen är fräsch kan du alltid försöka sälja den. Om den knappt startar så är det andra alternativet nog det bästa.

Reparera eller inte?

Som tidigare sagt så måste man själv bestämma om man vill lägga pengar på att fräscha upp sin bil eller inte. Vissa reparationer kan vara ganska billiga. Många reservdelar kan fås för en billig peng. Men om bilen är riktigt utsliten och rostangripen kan det vara hopplöst. Ta reda på vilka eventuella problem din bil har innan du försöker laga den. Om det visar sig att din bil har stora skador kan det vara lika bra att skrota den.

bilreparation

Om du är osäker på hur allvarliga din bils skador egentligen är kan du alltid rådfråga en duktig mekaniker. De kan hjälpa dig att ta ett beslut. Om mekanikern säger att problemen är billiga att lösa kan du alltid försöka reparera bilen och sälja den. Om mekanikern dömer ut bilen är valet inte speciellt svårt. Då är det bara att skicka iväg den till skroten.

Andra alternativ

Det finns såklart andra alternativ som är lite mer mitt emellan. Ibland köper privatpersoner upp gamla bilar för att använda dem i sina egna projekt. De kanske inte riktigt vet vad de vill använda bilen till, men de är villiga att betala en slant för att få din gamla bil. Man behöver alltså inte sälja sin gamla bil till en firma om man inte vill. Det finns såklart både fördelar och nackdelar med att sälja bilen privat. Det gäller bara att vara försiktig och hålla sig till ärliga köpare. Försök alltid att göra handeln så säker som möjligt. Kvitton och avtal är alltid bra, även om man bara har tänkt sälja en gammal och sliten bil. Man kan aldrig vara för säker när det kommer till bilhandel.