Välj en sida

Att skaffa sig en ny bil kan vara riktigt frestande, speciellt om den gamla bilen börjar gå en på nerverna. Det är lätt att bara kasta sig iväg till närmaste bilhandlare, men detta bör man helst undvika. Det finns nämligen några saker du behöver ha koll på innan du pratar med en bilförsäljare. Här är några av de viktigaste sakerna du behöver tänka på.

Vad behöver du?

Hur ser dina behov ut? Är det bara du som ska köra bilen, eller har du tänkt dela den med någon annan? Är ni många i familjen? Är mycket bagageutrymme viktigt för dig? Ge dig inte ut på biljakt innan du vet vad det är du behöver. Försök att skriva en lista över de saker som är viktigast för dig. Hur ser den perfekta bilen ut för dig? Vilken utrustning behöver ingå? Ju fler detaljer du har koll på, desto snabbare kan du få hjälp med att hitta den bil du vill ha. Så gå inte till bilhandlaren innan du har koll på detta.

Hur ser dina körvanor ut?

Hur ofta kör du? Hur långa är dina körsträckor vanligtvis? Behöver du en bil som kan klara av tuffare terräng och väder, eller kör du mest i städer och tätorter? Försök att tänka på hur dina körvanor ser ut. Om du till exempel bara kör i städer med mycket köer och trafikregleringar kanske automat är bäst för dig. Om du däremot bor på landet kan det vara smartare med en fyrhjulsdriven bil. Dina körvanor kan även hjälpa dig att göra rätt val när det kommer till drivmedel. Om du kör på vägar med många laddningsstationer kanske det är dags att byta till en elbil. Kanske behöver du byta ut din bensindrivna bil mot en mer kraftfull dieselbil?

bilnycklar

Behöver du någon extrautrustning?

Det är bra att ha tänkt ut vilken typ av extrautrustning det är man behöver innan man besöker sin bilhandlare. Behöver du extra barnstolar i din bil? Kanske har du någon form av rörelsehinder och behöver specialutrustning?

Försök undvika att bestämma dig på plats, då det ofta kan leda i onödiga köp eller till och med felköp. De flesta handlare erbjuder listor och kataloger till sina kunder så att de kan kika närmare på extrautrustning där hemma i lugn och ro. I vissa fall kan man även söka runt på nätet för att ta reda på vilken extrautrustning som finns tillgänglig för den bil du är intresserad av.

Vad har du råd med?

Innan du ger dig ut på biljakt behöver du såklart ha koll på din egen budget och ekonomi. Vad har du egentligen råd med när det kommer till utrustning? Det är alltid viktigt att ha koll på sin ekonomi innan man börjar leta efter en ny bil. Prata gärna med din bank för att ta reda på hur dina lånemöjligheter ser ut. Det kan nämligen bli nödvändigt att låna pengar för att kunna köpa en ny bil, så prata helst med din bank först.